Pälsvård för Spansk Vattenhund

    Perro De Agua Espanol

PÄLSVÅRD Man klipper sin valp för första gången vid  ca 3-4 månader. Vid runt 16 veckor är den ”riktiga” pälsen klar under och bara lite valpludd sitter kvar i topparna. Jag själv klipper mina hundar ca 2-3-gånger per år beroende på hur pälsen ser ut.

Pälstovor… Det finns egentligen inga bra tips. Tovor delas med fingrarna eller klipps bort/sönder. Där det har filtat sig närmast huden är i princip hopplöst att bli av med, men jag brukar ta en liten sax och dra försiktigt från huden och uppåt för att dela på tovan. Om pälsen har filtat sig, så klipp ner pälsen helt och vänta INTE för länge. Filten gör att det stramar i huden och kan göra väldigt ont. Kamma eller borsta ALDRIG en Perropäls!

Bad Badar gör man när hunden är smutsig, luktar illa eller har vältrat sig i något olämpligt. Vanligt hundschampo som man köper i en hundshop är lämpligt att använda. Bada inte hunden i onödan vilket gör att pälsen tovar lättare. Bada ALDRIG hunden i varmt vatten eftersom pälsen då filtar och tovar sig.

Verktyg Det är viktigt att ha bra verktyg, oavsett om man klipper med sax eller maskin. Själv använder jag en ”MOSER max 45” med två hastigheter… vilket är att föredra. Jag rekommenderar inte att köpa en sladdlös, vilket kan medföra att man inte hinner klippa hela hunden färdig innan man måste ladda batteriet.

Kontrollera ofta mellan skären så att det är pälsfritt. Det är en vanlig anledning till att maskinen ”tuggar”. Det är också viktigt att rengöra skären och olja skäret efter varje gång man klippt sin hund. Bra maskiner, skär och saxar finns bl. a. på:  http://www.haromi.se   www.parma.se, www.satchmos.se, och www.lyckliga.nu.

Köp inga billiga maskiner, vilka sällan håller i längden…  Man får vad man betalar för, så satsa på en bra maskin.

Våra Hundar