Att köpa en Spansk vattenhund

Är en Spansk vattenhund rätt hund för mej/oss?
Den Spanska vattenhunden (Perro de agua español) är en arbetande ras som behöver sysselsättning för att bli en trevlig hund. Sysselsättning skall inte förväxlas med motion. Vad perron behöver är daglig ”hjärngympa” i den form som passar dig och din hund bäst, vilket inte innebär motion, som alla hundar behöver oavsett ras. Om du har tänkt att ha hunden enbart till sällskap utan aktivitet, skall du kanske välja en mindre ras.

Vad skall jag ha min hund till? 
Var ärlig! Vill du ha en avelshund, berätta det. Tänk på att det ställer olika krav på val av valp beroende på vad du skall använda hunden till  ”rätt valp till rätt familj”. Var noga med att berätta om du har för avsikt att kastrera din hund.

Hur har jag löst vardagen för min hund? 
En hund enligt jordbruksverkets regler får vara ensam hemma max 6 timmar om dagen. Det innebär att den får vara ensam TOTALT 5 timmar/dygn. Det är alltså inte en hållbar lösning att åka hem på lunchen för att rasta sin hund och sedan låta den ligga ensam igen. Se till att du har en långvarig lösning.

Vem tar huvudansvaret för hunden?
Det är viktigt att det är en vuxen person som tar ansvaret för hunden. Det är dessutom inte hållbart att man lämnar valpen helt ensam under det första året. Det är heller inte en bra lösning med att barnen går hem efter skolan och tar hand om hunden.

Skall jag ha en tik eller en hanhund?
Det är inte jättestor skillnad på tik och hanhund hos, den spanska vattenhunden. Hanhundar är nästan alltid lite större och de kissar oftare. Tikar löper och blir ofta lite tjuriga under sina löp. Att hanhundar är mer aggressiva är en myt. 

Hur din hund blir beror till allra största del på hur du uppfostrar den.   En väluppfostrad hund är trevlig oavsett kön.